Botó que mostra/amaga menú lateral
Llibre d'estil
Versió per imprimir
2.4. Contextos de formalitat elevada: actes protocol·laris, presentacions, casaments, notes de condol
Els tractaments protocol·laris
  • Els tractaments protocol·laris són un dels aspectes en què es manifesta aquesta formalitat. Per això, en actes de presentació, inauguracions o intervencions en certs actes en què participen càrrecs polítics i civils encara hi ha el costum de començar el parlament adreçant-se a les personalitats presents amb el tractament protocol·lari que els correspon. En aquests casos convé assegurar-se de triar el tractament adequat en cada cas, i de mantenir el mateix to formal al llarg de tot el discurs.

    • Honorable Consellera de Cultura, Excel·lentíssim President de la Diputació de Barcelona, altres autoritats, senyores i senyors,
      La inauguració d’aquest equipament...
    • Molt Honorable Consellera de Cultura, Il·lustríssim President de la Diputació de Barcelona, estimats amics i amigues,
      La inauguració d’aquest equipament...

    Per saber quins criteris s'apliquen en l'ús dels tractaments i com es fan servir a l'Administració, podeu consultar l’Optimot, el servei d'atenció de consultes de la Generalitat de Catalunya.
    Fixeu-vos que en el tractaments protocol·laris es mantenen per tradició unes majúscules en els noms dels càrrecs que no es fan servir en altres contextos.

    • Il·lustríssim Alcalde,
      Ens satisfà que avui pugueu participar...
    • Ens satisfà que avui ens acompanyi l’alcalde...

    De tota manera, l’ús dels tractaments protocol·laris no està regulat per cap norma legal, més enllà del costum, i es pot considerar que avui en dia ja és un costum obsolet, que no s’adiu gaire amb els principis d’igualtat propis de les democràcies modernes. Per aquest motiu, moltes persones opten per recursos que, sense perjudicar l’esperada solemnitat de certs actes, eviten aquestes marques.

    • Digníssimes autoritats, senyores i senyors,
      La inauguració d’aquest equipament...
Diputació de Barcelona
^