X
Emergčncia per sequera!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 22.11.2022
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
El govern espanyol, disposat a tornar la casa del capitŕ general al poble de Llavaneres
La ministra Robles ha assegurat en el ple del Senat que el Ministeri de Defensa estŕ obert a arribar a acords

Interpel·lada per la senadora d'ERC Mirella Cortčs, la ministra de Defensa del govern espanyol, Margarita Robles, s'ha mostrat disposada a negociar amb l'Ajuntament de Llavaneres que la casa d'estiueig del capitŕ general pugui passar a ser d'ús públic, tot i que ara l'immoble sigui de titularitat de l'exčrcit. La reclamació municipal perquč aquest immoble torni a mans del poble de Llavaneres ha estat objecte de debat en el ple del Senat d'avui 22 de novembre.

La ministra Robles ha explicat que, actualment, "la titularitat registral de l'immoble és a favor de l'exèrcit de terra i això és una cosa que no es pot modificar", però s'ha mostrat disposada a trobar la manera perquè l'antiga torre del Doctor Martí, situada al passeig de la Riera i que actualment s'utilitza com a casa d'estiueig d'alts comandaments de l'exèrcit, torni a mans del poble de Llavaneres.

La sessió del Senat d'aquesta tarda l'han seguit en directe l'alcalde de Llavaneres, Nani Mora, la primera tinent d'alcalde, Gemma Martín, i el regidor d'Urbanisme i de Comunicació, Gerard Viladomat. L'alcalde Mora ha pogut mantenir una llarga conversa en els passadissos del Senat amb la ministra i la valoració d'aquest primer contacte amb el govern espanyol és molt positiu. La previsió és poder obrir converses oficial al mes de gener per trobar la manera legal que la Torre del Doctor Martí pugui tornar a ser del poble de Llavaneres. L'alcalde sempre ha manifestat que la voluntat del consistori és que l'immoble pugui convertir-se en un equipament cultural i educatiu.

 La resposta del govern espanyol 

  • Margarita Robles
    Ministra de Defensa

"En aquest moment i ja que és aquí l'Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, jo vull dir-los claríssimament que el Ministeri de Defensa, en aquest cas com en tots, sempre, dins de la legalitat, està disposat a arribar a qualsevol tipus d'acord, perquè aquells béns que no estan destinats en aquests moments en la defensa nacional puguin revertir a favor de la ciutadania."

"Poso de relleu la voluntat inequívoca del Ministeri de Defensa d'obrir les negociacions necessàries que permetin, d'acord amb la legislació vigent, que aquest edifici pugui ser usat amb una finalitat social per a Llavaneres."

"Conec Llavaneres i m'encantaria que es pogués arribar a un acord amb l'Ajuntament."

La ministra Robles amb els representants de Llavaneres, avui al Senat
D'esquerra a dreta, Martín, Mora, Robles, Cortès i Viladomat, avui al Senat.

 La reclamació de Llavaneres 

L’Ajuntament de Llavaneres va iniciar aquesta reclamació al mes de setembre, després de mesos de feina, a càrrec de l'arxiver municipal, Lluís Albertí, per localitzar la documentació que demostra que aquesta finca va ser municipal i que l'antic propietari la va cedir perquè s'hi obrís una escola. Ricard Martí i Martí en va fer donació al consistori el 17 d’agost de 1936., però amb la Guerra Civil la casa va passar a mans de l’exèrcit. Des d’aleshores, la casa ha tingut ús residencial de comandaments de l’exèrcit. El consistori vol recuperar la casa per al poble de Llavaneres i transformar-la en un espai educatiu. Podeu ampliar la informació, aquí.

 Les intervencions   La pregunta de la senadora Cortès

 La resposta de la ministra Robles

Informació relacionada
La primera donació del propietari, l'agost del 36, va ser per al consistori perň amb el final de la Guerra Civil la finca va passar a mans de l'exčrcit
Diputació de Barcelona
^