Botó que mostra/amaga menú lateral
Versió per imprimir
Documents
Molí d'en Cabot

Molí d'en Cabot

Si des de la font de Llorita seguim cap al nord per la riera de can Cabot de Munt, ben aviat, trobarem un indret excepcional: el molí d'en Cabot. Aquest molí pertanyia a la masia de can Cabot de Vall i formava part d'una xarxa de quatre molins fariners que hi havia en aquesta riera: el de can Rogent, situat més amunt, el molí d'en Cabot i, més avall, el de can Llull i el de can Morera del Molí. Tenim constància de l'existència d'aquests molins des de l'edat mitjana, època en què, amb Argentona, Llavaneres concentrava la major quantitat de molins de la comarca. Es poden veure encara part de les parets i la teulada del molí amb algunes portes i finestres de pedra picada, el pou, en força bon estat i la bassa. Les restes d'aquest molí són les úniques que ens queden; hi ha restes de la bassa i del pou del de can Rogent, però els altres han desaparegut.

Aquest lloc, havia estat també antigament molt visitat pels habitants de Llavaneres i de la resta de la comarca. Quan, cap al 1900, la masia de can Cabot de Vall va ésser comprada per la família d'artistes i pintors Masriera, es va transformar la bassa del molí en un bell llac amb una barca i un pont de fusta. Des de 1926 fins a 1935 fou el lloc escollit per a celebrar-hi l'aplec anual de la Federació d'Entitats Excursionistes de Mataró: es ballaven sardanes i es feien diversos jocs per a la mainada i els grans. Durant molts anys, aquest paratge va ser també visitat pels estiuejants i la mainada que hi anaven d'excursió, fins que, a poc a poc, va anar quedant abandonat pels seus propietaris.

Aquest és un espai importantíssim que es vol recuperar per diversos motius. En primer lloc pel seu valor històric: és l'únic molí que queda a Llavaneres i un dels pocs que hi ha a la comarca. D'altra banda, segons diversos estudis publicats, és un espai natural de primer ordre, on es conserva, encara, la vegetació típica de ribera poc abundant al nostre municipi. També s'assenyala aquest espai com un indret molt ric en diverses espècies d'ocells i insectes.

El barri marítim - La riera - Nucli urbà: Ca l'Alfaro i l'Església parroquial - L'empremta modernista - Rocs de Sant Magí - Església antiga i ermita de la Llorita - Vistes panoràmiques

Punts d'interès

Diputació de Barcelona
^