La Unitat d'expertesa de les síndromes de sensibilització central del Consorci Sanitari del Maresme dóna suport als 13 equips d'atenció primària del Maresme Central, des de Premià de Mar fins a Arenys de Mar. El 2019, abans de la covid, va atendre 230 pacients. L'evidència científica valida l'eficàcia de l'exercici físic sobre el dolor, el benestar i la funció física, especialment sobre la fatiga. A través d'aquesta secció ens fem ressò de les novetats del Consorci. Més informació, aquí.
Atenció integral. Aquesta unitat funcional està formada per un equip multidisciplinari que compta amb una infermera gestora de casos i professionals de medicina interna, reumatologia, psicologia i rehabilitació. La seva funció és confirmar el diagnòstic i adequar individualment la combinació de tractament farmacològic, exercici físic i teràpia cognitiu-conductual que necessita cada persona.
La importància de l’exercici físic. Les persones diagnosticades per aquest equip multidisciplinari, que presentin fatiga com a símptoma principal, podran participar en un programa de rehabilitació a l’Hospital de Mataró, que inclou 15 sessions d’una hora, dos cops per setmana, i amb una intensitat baixa. Després, el pacient haurà de continuar treballant a casa.
Malalties incapacitants. Les síndromes de sensibilització central són malalties cròniques que afecten dones i homes de totes les edats i que provoquen un gran impacte en la qualitat de vida. Provoquen símptomes que afecten diversos sistemes de l'organisme, amb períodes d'intensificació. Algunes d'aquestes manifestacions són la fatiga que no es recupera amb el repòs, el dolor generalitzat, les alteracions cognitives (com la dificultat de concentració, la lentitud mental i la pèrdua de memòria), el son no reparador o alteracions gastrointestinals, sempre sense una causa detectable que aparentment les justifiqui.
El 80% dels pacients són dones. Actualment, a Catalunya hi ha entre 180.000 i 270.000 persones que pateixen fibromiàlgia o síndrome de fatiga crònica, de les quals més del 80% són dones, amb una mitjana d'edat de 57,9 anys, que en els homes se situa en els 45,6 anys.