El Programa de Salut Mental Perinatal del Consorci Sanitari del Maresme ha atès més de 180 dones des de la seva creació, ara fa dos anys. Es tracta d'un servei específic per a dones embarassades o mares recents que pateixen problemes de salut mental, amb un equip multidisciplinari format per professionals de psiquiatria, infermeria, treball social i psicologia.
Durant l'embaràs i el primer any després del part, moltes dones experimenten canvis hormonals, fisiològics i emocionals que poden derivar en ansietat, trastorns del son o depressió. A més, en alguns casos, aquests problemes poden agreujar-se si hi ha antecedents de salut mental o situacions complicades com la manca de suport social, experiències traumàtiques prèvies o complicacions en l'embaràs.
Segons els especialistes, una de cada cinc dones pateix un trastorn mental en aquesta etapa, i més del 75% no rep el diagnòstic ni el tractament adequat. Aquests problemes no només afecten les mares, sinó que també poden tenir conseqüències en la salut i el benestar del nadó, així com en el vincle entre mare i fill.
Encara que prevenir un trastorn de salut mental perinatal no sempre és possible, els professionals recomanen conèixer els factors de risc que poden desencadenar problemes més greus, com ara l'estrès crònic, l'abandonament del tractament psicofarmacològic, la violència de gènere o la manca de suport familiar i social.
El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l'Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme. Gestiona diversos centres sanitaris, com l'Hospital de Mataró, l'Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep i diferents àrees bàsiques de salut de Mataró i Argentona.