Avui, 14 de març, Dia Europeu per a la Prevenció del Risc Cardiovascular, ens fem ressò de la iniciativa que han posat en marxa l'Atenció Primària Metropolitana Nord i l'Hospital Germans Trias per reduir el sedentarisme i disminuir el risc de patir malalties cardiovasculars. Aquesta acció s’emmarca en el projecte Persia, una iniciativa integral de salut per millorar l’atenció i prevenció de malalties cardiovasculars.
Els objectius principals són sensibilitzar als professionals sobre l'impacte del sedentarisme en el risc cardiovascular, així com donar a conèixer la importància de trencar el temps en posició asseguda cada 30-60 minuts, el que es coneix com “sedestació interrompuda”. Una acció que és tan simple com aixecar-se una o dues vegades cada hora té efectes clars per reduir el risc de patir malalties cardiovasculars.
Segons informacions del Departament de Salut, seguir les recomanacions mínimes d'activitat física no és suficient per reduir els efectes negatius del temps asseguts. De vegades, els adults compleixen o superen les recomanacions de l'activitat física, però també passen la major part del dia asseguts, es a dir són actius i sedentaris. Per tant, una persona pot ser prou activa i encara tenir riscos per la salut per passar massa temps asseguda.
L'objectiu d'aquest esdeveniment és també conscienciar la ciutadania de la importància de les malalties cardiovasculars, amb una incidència especial en la prevenció dels principals factors de risc, com el tabaquisme, la hipertensió, la diabetis, el colesterol, l’obesitat i el sedentarisme, entre d'altres. I és que la majoria de les malalties cardiovasculars es podrien evitar amb l'adopció d'un estil de vida saludable que redueixi els factors de risc. Més informació, aquí.
Una acció conjunta per arribar a tota la població
La iniciativa pretén fomentar la sedestació interrompuda i aconseguir que s’integri en el dia a dia, tant de la població en general com del conjunt de professionals. Per aconseguir-ho, les accions de difusió es duran a terme amb la col·laboració d’ajuntaments i centres educatius dels municipis que formen part de la Metropolitana Nord.
Des dels equips d’atenció primària s’han organitzat sessions específiques, dirigides a la ciutadania, així com sessions per a professionals, per conscienciar de la importància de trencar amb els períodes de temps asseguts i integrar-ho en les seves rutines laborals i diàries.
A part de difondre la informació a través dels canals habituals, es faran intervencions dirigides a la comunitat fora dels Centres d’Atenció Primària (CAP), en espais com centres cívics o biblioteques. També es preveu fer activitats a les escoles, així com incorporar a les diferents intervencions grupals i comunitàries que s’estan duent a terme a l’Atenció Primària Metropolitana Nord 5 minuts dedicats a la prevenció del risc cardiovascular.
Què podem fer per trencar el temps sedentari?
A continuació es recullen algunes propostes concretes per integrar accions molt senzilles en el dia a dia i evitar passar llargues estones en posició asseguda:
• Fer servir les escales sempre que es pugui.
• Fer una part del trajecte en ascensor i una part a peu.
• Aixecar-se i fer flexió de cames, estocades, estiraments de la part superior del cos, enrotllaments d'espatlles...
• Aixecar-se quan es parla per telèfon.
• Aixecar-se i fer un passeig pel passadís, anar al bany...
• Programar breus pauses a l’agenda del dia o altres dispositius intel·ligents, com a recordatori per moure's.
• Apropar-se a l'escriptori d'un company de feina en lloc d’enviar-li un correu electrònic o trucar-li.
• Posar la paperera de reciclatge a una distància que obligui a aixecar-se.
Altres informacions