X
Emergència per sequera!
Botó que mostra/amaga menú lateral
Notícies | PUBLICAT 18.09.2023
Versió per imprimir
Comparteix al FacebookCompartir a Twitter
Notícies
L'Hospital de Mataró humanitza l'atenció en oncologia
S'ha adherit a la xarxa Domum, un model innovador que fomenta el benestar emocional de les persones amb càncer

L’Hospital de Mataró s’ha adherit a la Xarxa Domum, que té l’objectiu d’humanitzar els serveis d’oncologia hospitalaris des de dos vessants: adequar els espais d’espera amb objectiu terapèutic perquè siguin més acollidors i polivalents, amb elements de fusta, plantes i il·luminació càlida; i promoure activitats psicosocials que complementin els tractaments mèdics per millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones malaltes i els seus familiars. Entre altres accions, per tirar-ho endavant, s’hi han adequat dos espais amb finalitat terapèutica: la sala d’espera de l’hospital de dia onco-hematològic, i una sala polivalent per acollir activitats.

El càncer. És una malaltia associada a l'envelliment i l'esperança de vida llarga, i això fa que sigui molt freqüent. A tall d'exemple, més de 400 persones reben tractament cada mes a l'hospital de dia onco-hematològic. El càncer pot tenir un impacte molt considerable en la vida laboral, social i familiar de la persona malalta, de vegades durant períodes de temps llargs, i, un cop superada la malaltia, potser haurà de conviure amb seqüeles importants. Per tant, més enllà del cost físic, el càncer té un cost social i psicoemocional que requereix un abordatge multidisciplinari.

Socialment responsables. D'acord amb la seva política de Responsabilitat Social Corporativa (RSC), l'Hospital de Mataró fa un pas més en l'abordatge del pacient oncològic amb l'adhesió a la Xarxa Domum i la posada en marxa del Programa d´acompanyament a persones que conviuen amb el càncer. Es complementa, així, l'atenció medica i s'aborden les necessitats socials, psicoemocionals i de benestar físic de pacients i familiars. De moment, ofereix acompanyament i diferents activitats –pròpies o en col·laboració amb diferents entitats de voluntariat– com sessions informatives, nutrició, assessorament i orientació laboral, grups d'artteràpia i de ioga, cura de la pell i club de lectura amb una programació mensual que s´anirà ampliant.

El càncer és una malaltia que afecta la qualitat de vida i l'autonomia i, en conseqüència, l'autoestima i l'equilibri psicoemocional. Rosa Monteis, referent d´humanització del Consorci Sanitari del Maresme, explica que “El nostre objectiu és atendre la persona amb una mirada holística, en el seu conjunt i la seva complexitat i, per tant, no deixar de banda necessitats que van més enllà de la consulta”.

Treball d'equip. Un equip multidisciplinari condueix tot plegat, proposa les activitats i ajuda en la difusió entre professionals, pacients i famílies. El coordina la referent d'humanització del Consorci, juntament amb la Noemí Juan, coordinadora tècnica del programa Domum, i en formen part professionals d'infermeria, oncologia, hematologia, treball social i atenció a l'usuari; també compta amb dues persones que tenen càncer a fi de poder incorporar l'experiència de pacient i fer que aquesta iniciativa respongui al màxim a les necessitats i les expectatives dels pacients de l'Hospital de Mataró.

Els espais. La sala d'espera de l'hospital de dia onco-hematològic s´ha transformat en un espai versàtil humanitzat, amb butaques per qui vol interactuar, espais d´intimitat per a qui prefereix estar sol, i zones amb punts de recàrrega d´aparells electrònics per permetre als pacients que ho desitgin treballar amb l´ordinador o seguir amb el seu dia a dia. A més, s´ha obert una nova sala just al vestíbul principal del centre: la Sala Domum Tallers és un espai acollidor i polivalent per a tallers, xerrades i altres activitats.

Xarxa Domum. L'Hospital de Mataró s'incorpora alssis hospitalsja integrats en la Xarxa Domum (Hospital del Mar, Hospital General de Granollers, ICO l'Hospitalet, Parc Sanitari Pere Virgili, Hospital Universitari Son Espases, Hospital Vall d´Hebron i l´Hospital Universitario la Paz). Un projecte innovador de la Fundació fomenta el benestar emocional de les persones amb càncer i els seus familiars i que, com explica Pau Gomes, Director de l'Àrea de Benestar Emocional de la Fundació Nous Cims, l'objectiu del Programa DOMUM és “acompanyar les persones d'una manera integral en els moments de soledat i d'introspecció, amb temps llargs en els hospitals durant els tractaments i, també, en moments d'incertesa: com relacionar-se amb familiars i amics, parlar del càncer amb els fills, tenir cura de la imatge i de la pell, la fatiga i l'esport, la sexualitat, o els tràmits pràctics i burocràtics”.

El Consorci Sanitari del Maresme és una entitat pública formada pel Servei Català de la Salut, l'Ajuntament de Mataró i el Consell Comarcal del Maresme, que gestiona l'Hospital de Mataró, l'Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep, i les àrees bàsiques de Mataró Centre i Cirera Molins (a Mataró) i la d'Argentona.

La Fundació Nous Cims, amb seu a Barcelona, fomenta la innovació social dissenyant programes d´impacte i acompanyant a entitats socials, institucions i persones en tres àmbits: l'ocupabilitat, el benestar emocional i el desenvolupament global. Nous Cims identifica reptes socials no coberts o amb espai de millora, a partir dels quals dissenya, impulsa i avalua projectes i programes amb metodologia pròpia com Zing, Komtü, Koa o Domum, amb l´objectiu de transformar la vida de les persones en situació de vulnerabilitat tant en l´entorn més proper com en països emergents i de generar coneixement en els seus àmbits d'actuació.

 Hospital de Mataró  Hospital de Mataró

Informació relacionada
El 31 de març se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon i Recte
El tractament per la deficiència de la proteïna alfa-1 antitripsina obliga els pacients a anar cada quinze dies al centre hospitalari
És una tècnica quirúrgica mínimament invasiva amb molts beneficis per als pacients: redueix les complicacions, les infeccions i el dolor postoperatori. Els pacients estan ingressats entre 48 i 72 hores, mentre que la cirurgia oberta requereix d
S'hi ha operat més d'11.600 persones, superant així l'activitat quirúrgica del 2021, quan ja es va produir un rècord històric en el nombre d'intervencions realitzades.
Es tracta d'un espai d'intervenció específica per atendre aquests adolescents afavoreix la seva recuperació i facilita la seva continuïtat escolar i permanència en el seu entorn
Des de l'atenció primària s'incideix en aspectes bàsics per a les persones que pateixen aquesta malaltia
Està formada per tres especialistes en aparell digestiu i una infermera i l'objectiu és millorar l'atenció als pacients, que tenen un accés directe als professionals
Amb l'objectiu d'incrementar el nombre de proves diagnòstiques i no haver de derivar pacients a altres centres
Aporta més confortabilitat i intimitat per al pacient, i incorpora algunes millores suggerides pels mateixos usuaris
Una de cada cinc dones presenta un trastorn mental durant l'embaràs o el postpart
Més de 33.600 maresmencs han participat en el Programa de detecció precoç de càncer colorectal entre 2021 i 2022
Es recomana trencar els períodes de temps llargs en posició asseguda i aixecar-se cada 30-60 minuts
La unitat funcional especialitzada, que ofereix una atenció integral a aquests pacients, incorpora un programa de rehabilitació
És una tècnica innovadora que accelera la curació de les lesions musculars, tendinoses i articulars, sense efectes secundaris ni contraindicacions
Diputació de Barcelona
^